088 61 61 100

Verschillende wegen die naar scheiding leiden 

Regelmatig merk ik dat er misverstanden bestaan over mediation versus de rol van een advocaat bij een scheiding. Soms wordt er gedacht dat het inschakelen van een advocaat leidt tot (meer) ruzie en hoge kosten of dat je naar een advocaat gaat als er ruzie is en naar een niet-advocaat als je escalatie wilt voorkomen. En dat als je in goede hormonie uit elkaar wilt gaan mediation dé manier is. 

Waar moet je beginnen en wie schakel je in?

Laat ik voorop stellen dat het mij niet bevreemdt dat er verwarring ontstaat. In het verleden was het simpel en duidelijk: als je ging scheiden ging je (rechtstreeks) naar een advocaat. Tegenwoordig kun je door de bomen het bos niet meer zien waar het adviseurs op scheidingsgebied betreft. In alle gevallen is overigens een advocaat nodig om de echtscheiding te realiseren. Een echtscheiding is nog altijd een juridisch proces en een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst en dus een juridisch stuk. In die zin is een jurist nog altijd de aangewezen persoon om het traject te begeleiden van a tot z. Als je als jurist ongeveer bij de ‘y’ wordt ingeschakeld dan is het voor de jurist heel moeilijk te beoordelen of de afspraken op juiste wijze tot stand zijn gekomen en of de juridische implicaties van die afspraken voldoende duidelijk zijn gemaakt. Feitelijk zou de jurist het traject nog eens dunnetjes over moeten doen om zich ervan te vergewissen dat wat hij/zij aan de rechtbank gaat voorleggen deugdelijk is, maar daar willen mensen die het a tot en met x traject zojuist hebben doorlopen vaak niets meer van weten.

Het voordeel van het direct inschakelen van een familierecht advocaat/mediator is dus dat het gehele traject door één deskundige wordt begeleid, van het eerste gesprek tot en met de inschrijving van de echtscheiding en eventueel de nazorg.
Een (echt)scheiding in overleg kan op verschillende manieren bereikt worden en één daarvan is mediation.

 

Scheiden: samen naar een mediator

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een mediator als onafhankelijke derde partijen begeleidt om samen tot een oplossing te komen. Mediation moet plaatsvinden op basis van vrijwilligheid van beide partners, maar is niet vrijblijvend. In een mediationproces wordt het echte werk gedaan door partijen zelf en de mediator leidt dit proces.

Als je aan mediation begint moet je dus bereid en in staat zijn om met elkaar te onderhandelen en samen oplossingen te vinden. Soms geven mensen in het eerste gesprek aan dat zij bewust kiezen voor mediation, maar blijkt al snel dat de verwachtingen daarbij niet matchen met wat mediation inhoudt. Dan wordt bijvoorbeeld toch van de mediator verwacht dat die de oplossing aanreikt. En dat is in beginsel juist niet wat een mediator doet.

Een mediator is niet altijd een advocaat. Een advocaat kan wel tevens mediator zijn en in die hoedanigheid optreden.

Scheiden: samen naar 1 advocaat

Soms wordt voor mediation gekozen terwijl dit niet nodig is. Mediation is een vorm van geschillenbeslechting en niet altijd is sprake van een geschil. Als je samen overal uit bent of als er weinig ruimte is voor conflicten dan is het niet nodig een mediationtraject in te gaan (met mediationovereenkomst, gesprekken en gespreksverslagen) maar kan een advocaat - in de hoedanigheid van advocaat – namens jullie beiden of namens één van jullie ook een verzoekschrift bij de rechtbank indienen om op die wijze een snelle en soepele echtscheiding te bewerkstelligen. Een advocaat kan voor twee partijen optreden zolang er geen onoverbrugbaar belangenconflict ontstaat.

Ieder naar een eigen advocaat maar wel met z’n vieren om de tafel

Ook als het niet gewenst is om samen naar één advocaat of mediator te gaan omdat je bijvoorbeeld echt behoefte hebt aan persoonlijk advies en een beetje sturing, dan kun je nog altijd tot een regeling in overleg komen. Beide partners moeten daar voor open staan en het belang ervan inzien maar ook beide betrokken advocaten moeten het belang inzien. Als advocaat sta je en ga je voor het belang van je cliënt en in veel gevallen is het belang van je cliënt (en soms het bredere belang: dat van de kinderen) dat er niet inhoudelijk geprocedeerd hoeft te worden.

Daarnaast gelden voor advocaten gedragsregels waarvan er een luidt dat een advocaat zich voor ogen dient te houden dat een regeling in der minne vaak de voorkeur verdient boven een proces. Alle advocaten mogen procederen maar een groot deel van de familierechtadvocaten is er tegenwoordig wel van doordrongen dat als het even kan het overleg moet worden opgezocht en bevorderd. Niet elke advocaat wil en zal het proces (onnodig) juridiseren.

Alleen een advocaat mag procederen in familiezaken. Soms wordt gedacht dat er meer dreiging vanuit gaat als een advocaat zich meldt, wat niet altijd gewenst is, maar dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. Het is de toon die de muziek maakt. Wel is het zo dat als een overlegsituatie echt vastloopt er door een advocaat direct geschakeld kan worden en door een niet-advocaat niet. Voordeel hiervan is dat kostbare tijd en extra kosten bespaard kunnen blijven.

Advocaat of mediator: hoe maak je de juiste keuze?


De meeste advocaten en mediators bieden een kosteloos kennismakingsgesprek aan, dus maak daar gebruik van: stel vragen en geef aan wat je doel is en beoordeel of je een goed gevoel hebt bij wat de advocaat of mediator voor je kan doen. De advocaat of mediator kan in zo’n eerste gesprek inschatten wat onder jullie omstandigheden het meest geschikte traject is. Een scheiding is complex op verschillende fronten, onder meer juridisch, financieel, praktisch en emotioneel.

Een goede begeleiding kost geld maar kan ook geld (en ellende) besparen. Een slechte begeleiding kost ook geld, vaak aanzienlijk meer.

En als je vervolgens kosten moet maken om iets weer recht te trekken of als blijkt dat je voordelen bent misgelopen doordat je onvoldoende geïnformeerd was of daardoor nadelige consequenties ondervindt is dat helemaal wrang.

Onderschat een scheiding en de gevolgen daarvan niet en zorg dat je goed beslagen ten ijs komt als je kennismaakt met degene die je je scheiding gaat toevertrouwen.