088 61 61 100

Wat kost scheiden?

Een goede vraag, maar de eerste vraag die je je moet stellen is: “wat wil ik precies, wat heb ik nodig?”

De vraag wat een brood kost is net zo moeilijk te beantwoorden als wat een scheiding kost. Wat wil je? Fabrieksbrood of brood van de warme bakker? Een half of een heel? Het antwoord zal dus binnen bepaalde marges liggen. Het goedkoopste brood zal niet de beste kwaliteit zijn. Maar het is maar net wat je behoefte is. De hoogte van de kosten van een brood is niet vergelijkbaar met die van een echtscheiding. Reden te meer om er goed over na te denken. Is je brood op, dan is het ook klaar. Volgende keer koop je ergens anders een brood als het niet goed was. Hier kan weinig mee misgaan.

Scheiden doe je niet dagelijks. Een auto kopen ook niet, dus laten we die vergelijking eens trekken.

Als je een auto gaat kopen, zul je een beeld hebben van wat je behoefte is: is de auto voor dagelijks intensief gebruik of niet? Wordt het de gezinsauto? Ga je voor nieuw of tweedehands? Merk, kleur, opties, verbruik, verwacht onderhoud. Je keuze voor een merk, een bepaalde dealer of autobedrijf zal afhangen van deze afwegingen.Wat je uiteindelijk kwijt bent aan je auto is ook afhankelijk van keuzes die je maakt. Je weet dat kwaliteit geld kost en dat als je meer toeters en bellen wilt daar ook een prijskaartje aan hangt. En als je bewust de keuze maakt voor een barrel dan weet je dat je daar hoge kosten aan zult krijgen en dat je er mogelijk niet lang plezier van zult hebben. Soms is dat een bewuste keuze, maar soms is er ook geen andere optie.

Wat een auto kost is afhankelijk van wat je zoekt en wilt en zo is het bij een scheiding ook. 

Het brood gaat op, de auto ook een keer, maar een scheiding heeft geen eindpunt. Zelfs aan - of na! - het einde van een leven, waar brood en auto allang geen rol meer spelen, kan een gebrekkig geregelde scheiding nog gevolgen hebben.

Bij scheiden is het resultaat niet zozeer het papiertje dat bij de gemeente wordt ingeschreven. Natuurlijk, dan ben je gescheiden, maar dan? De weg er naartoe is van groot belang, maar ook hoe het er daarna uit ziet. Jouw en jullie toekomst.

 

Scheiden is persoonlijk

Dus wat is jouw behoefte, maar ook: wat is in jouw situatie verstandig of noodzakelijk?

Jouw situatie is voor jou “gewoon”. Maar dat sluit niet uit dat het juridisch of praktisch gezien complex kan zijn. Wie daar goed over geïnformeerd wil worden, gedegen advies wil, behoefte heeft aan een optimale, weldoordachte regeling, aan persoonlijke aandacht en een goede begeleiding zal daar een hogere rekening voor betalen dan degene die er bewust of onbewust voor kiest om wel te zien waar het schip strandt.

Uiteindelijk zal dit een investering zijn die zich vroeg of laat terugbetaalt. Dat kan in financiële zin zijn, doordat je bijvoorbeeld bepaalde tegemoetkomingen of belastingvoordelen niet misloopt of omdat je bepaalde heffingen of kosten hebt weten te voorkomen.

Ook kan een goed convenant de kans dat je op korte termijn alsnog naar de rechter moet, met alle hoge kosten van dien, aanzienlijk verkleinen. Een goed advies en degelijk convenant geven rust, zodat je je (eerder) op andere dingen kunt gaan richten en je weer gaat bouwen voor de toekomst. En als er kinderen zijn is de opbrengst helemaal vele malen groter dan de kosten.

Natuurlijk zijn de kosten belangrijk, maar vraag jezelf eerst het volgende af:

  • Welke kwaliteit zoek ik? Wil ik dat het goed gebeurt?
  • Wie vertrouw ik deze voor mij levensbepalende gebeurtenis toe?
  • Welke kwalificaties heeft een adviseur en hoe schat ik zijn of haar primaire motieven in?
  • Wil ik na een kort gesprek, waar nooit de onderste steen boven komt, een standaardovereenkomst tekenen of een “standaardprocedure” voeren?  Of wil ik dat er naar mij geluisterd wordt zodat er een overeenkomst of procedure komt die echt over mij gaat, passend is voor mijn situatie?
  • Wil ik overzien waar ik voor teken of zet ik een krabbel om er vanaf te zijn?
  • Welke waar krijg ik voor mijn geld als ik relatief weinig betaal en is dat dan niet juist een te hoge prijs? En zou een laag uurtarief ook een lager totaalbedrag betekenen?
  • Wil ik dat mijn adviseur in staat is haken en ogen te signaleren en mij daar tijdig over te informeren?

Eerst vrijblijvend kennismaken


Kennismakingsgesprekken zijn vaak kosteloos en vrijblijvend. Maak daar gebruik van. Aan de hand van jouw situatie kan een indruk worden gegeven van de totale kosten. Maar belangrijker nog: je kunt aftasten of je vertrouwen hebt in de adviseur en of jullie verwachtingen en ideeën op de voor jou belangrijke punten overeenkomen.

 

Scheiden bij Family Matters

Family Matters werkt op basis van een uurtarief. Het aantal uren dat nodig is, is heel persoonlijk. Als jullie ieder naar een eigen advocaat gaan zijn de kosten per persoon doorgaans hoog en al zeker niet op voorhand te begroten. Je bent dan immers mede afhankelijk van de insteek van de ander. Samen de scheiding regelen heeft het voordeel dat jullie geen dubbele kosten maken en dat je meer controle over de kosten hebt. Wil je samen de  gevolgen van jullie scheiding regelen bij Family Matters dan beoordelen we of een vaste prijsafspraak tot de mogelijkheden behoort.

Kwaliteit en aandacht staan bij ons te allen tijde voorop. Als dat is wat je zoekt neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Samen bekijken we wat nodig en belangrijk is in jullie situatie. Als het snel en simpel kan doen we dat en als er meer nodig of wenselijk is dan hoor je dat, zodra dat duidelijk is.