088 61 61 100

Hoe zit het met de eigen woning als je gaat scheiden?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen een koopwoning of een huurwoning. Bij een huurwoning kan het huurrecht worden overgedragen aan één van jullie. Bij een koopwoning die is gekocht door jullie beiden, zijn jullie beiden eigenaar. Als de woning is gekocht door 1 van beiden voor het huwelijk en jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd dan is de woning toch gemeenschappelijk ook al staat het eigendomsbewijs niet op naam van een van de partners.

Als één van jullie in de woning wil blijven wonen kan die afspraak natuurlijk worden gemaakt. Als er sprake is van een hypotheekschuld, dan gaat er fiscaal wel het één en ander veranderen. De wet geeft mogelijkheden om nog een periode de hypotheekrente af te trekken, maar na die periode kan de vertrekkende eigenaar de hypotheekrente niet meer aftrekken. Het is goed om te weten dat de fiscale wetgeving rondom de eigen woning erg ingewikkeld is. Als je dat niet goed regelt in een convenant, kun je te maken krijgen met allerhande fiscale tegenvallers. Wij zien vaak dat mensen onderling afspraken hebben gemaakt, maar dat er niet goed is gekeken naar de fiscale aspecten. Dat is jammer, want er is heel veel mogelijk, mits het goed is besproken en is vastgelegd.

Wanneer één van beiden in de woning wil blijven wonen, eigenaar wil worden en de hypotheekschuld op zijn of haar naam wil hebben, dan is toestemming nodig van de bank. In de huidige tijd kan dat soms moeizaam gaan en dit vergt een goede uitleg aan de bank. Een goed onderbouwde aanvraag met een degelijk convenant kan dan heel veel goed doen. Maar desondanks kan de bank de toestemming weigeren. Is dat het geval dan zijn er diverse opties die besproken kunnen worden om te voorkomen dat een deel van de hypotheekrente vervalt. Een goede uitleg van de haken en ogen zal de eerste stap zijn. Vervolgens vergt dit een goede afstemming tussen jullie beiden en natuurlijk een goede opzet van het convenant, zodat het fiscaal goed zal verlopen.

Nog lastiger is het als de woning “onder water” staat. In dat geval zal moeten worden gekeken naar hoe de restschuld wordt verdeeld. Ook hier is overleg met de bank nodig om te kijken of het allemaal wel gaat lukken. Maar wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, of de woning wel betaalbaar is voor één van jullie. Daarom is het belangrijk een goed inzicht te hebben in je toekomstige huishoudboekje.


Maak een
vrijblijvende
afspraak
Stel een vraag
Publicaties
Informatiefilms

Family Matters

Familierecht-
advocatuur

Scheiden

Bemiddeling

Financiën

Ouderschapsplan-
begeleiding

Preventief advies

Second Opinion