088 61 61 100

Kinderen in scheiding

Kinderen nemen niet het besluit om te gaan scheiden, dat doe je als ouders. Voor kinderen is zo’n besluit heel ingrijpend. Kinderen zien het liefst hun gezin bij elkaar. Dat is hun veilige wereld en die willen ze graag zo houden. Ook al is er wel eens ruzie of spanning, zolang dat niet vreselijk uit de hand loopt, hebben kinderen het liefst hun papa en mama bij elkaar. Sommige ouders blijven daarom voor de kinderen bij elkaar. Kinderen voelen dan wel vaak dat er iets is. Van binnen zijn ze dan bang en onzeker, zeker als het niet besproken wordt.

Als er echt geen basis meer is om bij elkaar te blijven dan zullen jullie of zal een van jullie toch een knoop doorhakken. Voor jullie is dat al een zware stap, maar voor jullie kinderen is de klap nog veel harder. Kinderen hebben daar niet om gevraagd en zijn daarin volkomen machteloos.

Verreweg de meeste ouders willen er alles aan doen om het zo goed mogelijk voor de kinderen te regelen. Dat is een hele uitdaging, goed doe je het nooit, je kunt het alleen minder slecht doen. Immers, hoe goed je het ook wilt doen: kinderen willen dit helemaal niet. En als ze het wel willen, dan is de situatie waarin zij zitten al slecht. Wat je kan doen is de schade beperken. En de beste manier om dat te doen is samen.


Co-ouderschap

Wat is co-ouderschap?

Financien bij co-ouderschap

Wie betaalt de rekeningen?

Omgangsregelingen

Verdeling van de zorgtaken

Ouderschapsplan

Hoe ziet een ouderschapsplan eruit?