088 61 61 100

Kinderen moeten wennen

Soms bestaan halve klassen uit kinderen van gescheiden ouders. Dat het niet meer ongebruikelijk is dat ouders gaan scheiden, maakt de situatie voor een kind niet makkelijker. Als een kind bij de ene ouder is, mist het kind de andere ouder. Bovendien moet een kind wennen aan twee huizen, waar dingen soms totaal anders gaan. Het heen en weer pendelen tussen beide ouders vergt nogal wat van een kind. Het geeft onrust. Denk dus niet direct dat het aan de andere ouder ligt als je kind op wisselmomenten uit zijn normale doen is en eerst weer even moet wennen.

Kinderen willen van beide ouders blijven houden

In een beperkt aantal gevallen is er echt iets aan de hand en dan moet een kind beschermd worden. In vrijwel alle andere gevallen heeft een kind er behoefte aan, recht op en belang bij om een band met vader en met moeder te houden en te hebben. Ben je persoonlijk teleurgesteld in je ex-partner? De wetenschap dat het voor de ontwikkeling van je kind goed is dat het ongehinderd van beide ouders kan blijven houden en genieten, kan jou op moeilijke momenten misschien helpen. Voor je kind is het goed als hij of zij voelt dat het goed is als hij of zij naar papa of mama gaat.

Gemak of ongemak

Het is zeker niet gezegd dat het makkelijk is om je gevoelens opzij te zetten. Maar het is wel de moeite waard! Op enig moment heeft je kind een eindmusical op de basisschool of een diploma-uitreiking. Mijlpalen die hen altijd bijblijven. Welke herinnering wil je dat ze aan dit soort belangrijke gebeurtenissen hebben later?

Dat het hun moment was. Dat ze zich niet om hun twee grimmige ouders of de sfeer hoefden te bekommeren. Dat het geweldig was dat ze de zaal in keken en beide ouder. trots zagen applaudisseren. Dat het simpel was.

Of

als een ongemak, stressvol en onaangenaam. Gebeurtenissen waarbij de aandacht volledig werd opgeslokt door de spanning tussen de ouders. Of waar het plezier gedrukt werd door de afwezigheid van een ouder.

Geen hele moeilijke keuze lijkt me. Ook goed om dit op moeilijke momenten even in gedachten te houden en een mooi scenario om naar te streven.

Ouder buiten beeld

Hoe jullie het voor de kinderen regelen is aan jullie. Voorop staat dat een kind recht heeft op beide ouders. Raakt een ouder buiten beeld, dan raakt dat het kind. Lees hierover meer in mijn blog over het ouderverstotingssyndroom. Denk niet te snel: " hij/zij wil echt niet". Vaak is het bijvoorbeeld het wisselmoment waar een kind tegenop ziet. Als een kind eenmaal bij de andere ouder is, is het meestal zo weer gewend. Zeker als beide ouders zich daarvoor inzetten.