088 61 61 100

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Sommige mensen lijken te snel uit elkaar te gaan, anderen houden vol tot het bittere eind. Ieder maakt zijn eigen afweging daarbij en vaak spelen kinderen bij die afweging een grote rol. Doe je kinderen altijd een plezier door bij elkaar te blijven?

Kinderen zullen in veel gevallen het liefst willen dat er in hun vertrouwde wereldje niet te veel verandert, dus dat hun ouders bij elkaar blijven. Maar wat als er altijd spanning is? Als papa nauwelijks meer thuis komt, om mama te ontwijken? Als de vakantie weer een ramp was, met ruzie en tranen of vreselijke stiltes? In sommige gevallen zal een kind uiteindelijk liever twee opgewekte ouders hebben die niet meer bij elkaar zijn dan twee mensen die elkaar het leven zuur maken. Voorwaarde daarbij is wel dat de spanning en de ruzie of het verdriet ook daadwerkelijk ophouden na een scheiding.

Daar ligt ook gelijk de valkuil: hoe langer mensen volgehouden hebben in de relatie en irritaties hebben laten ophopen, hoe groter de kans dat de pijn al te groot is geworden en zorgvuldig ingeslikte verwijten en irritaties alsnog tot uitbarsting komen. En de kans dat zich in dit stadium een verliefdheid openbaart is groot en dit veroorzaakt vaak meer ellende dan nodig is.      

Nette echtscheiding beter dan ruzies en spanningen

Op tijd aan de bel trekken, door ofwel hulp te zoeken om te proberen de relatie te redden ofwel hulp te zoeken om de relatie op een zo goed mogelijke manier te beëindigen en heldere afspraken te maken over de kinderen en de financiën zodat jullie allemaal weer verder kunnen is verstandig.

Opvoeden is het goede voorbeeld geven. Wat wil je je kind meegeven? Hoe zou je het liefst je kind oud zien worden? Tegen beter weten in in een frustrerende, liefdeloze relatie blijven is een zware beproeving.

Investeren  in een goede echtscheiding is een investering in de toekomst van het hele gezin. Een goed ouderschapsplan, goede informatie over wat er geregeld moet worden, zorgvuldig vastgelegde afspraken zodat toekomstige discussies zoveel mogelijk voorkomen worden.

Het blijft een lastig dilemma dat je nachten wakker kan houden. Je kunt alleen zelf of samen die knoop doorhakken. Maar als je samen als ouders in gesprek blijft, ziet het er goed uit voor de kinderen!